Ορισμένοι διανοούμενοι από τον εκπαιδευτικό ελληνικό περιβάλλον εκφράζουν τις μελέτες και τις προσωπικές τους απόψεις για τη σκέψη του Θωμά Ακινάτη.

Θωμάς Ακινάτης – Animated Φιλόσοφοι (12ο Επεισόδιο)

Οι σημαντικότεροι Φιλόσοφοι όλων των εποχών μέσα από ένα πρωτότυπο πάντρεμα του animation με συνεντεύξεις ακαδημαϊκών, από την εκπομπή “Animated…Φιλόσοφοι” της ΕΡΤ3.

Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή παρουσιάζει τον Ακινάτη! Ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του χιλιόχρονου Μεσαίωνα, ο οποίος καθόρισε τη θεολογία του καθολικισμού, και επανέφερε στο προσκήνιο μια αξία που είχε προ πολλού τότε παραγκωνισθεί… τη λογική!

Ελένη Προκοπίου: Φυσικό δίκαιο και φιλοσοφία

Η διαμάχη σχετικά με το ζήτημα της φύσης του δικαίου είναι πρωτίστως διαμάχη στο φιλοσοφικό πεδίο, αφορά δηλαδή την ίδια την φιλοσοφία εντός της οποίας αρθρώθηκε η φιλοσοφική ιδέα του φυσικού δικαίου. Η θεωρία του φυσικού δικαίου του Θωμά Ακινάτη ήταν μία μεγάλη καινοτομία σε μία εποχή κατά την οποία ο κόσμος των νομικών παρέμενε υποταγμένος στον νομικό αυγουστινισμό, ο οποίος ήταν προσκολλημένος στην οικουμενική αρμοδιότητα του κανονικού δικαίου και στο δίκαιο του ευαγγελίου. Η μεγάλη λοιπόν καινοτομία του Θωμά Ακινάτη ήταν η στροφή του προς τον κοσμικό χαρακτήρα του δικαίου ή μ’ άλλα λόγια η από-ιεροποίηση του δικαίου, η αναγνώριση δηλαδή του ρόλου του δικαίου το οποίο ασκείται μέσα στον κόσμο, μέσα στην κοινωνία και όχι στην απομόνωση και στην περισυλλογή. Το φυσικό δίκαιο οικοδομείται πάνω στις αρχές του λόγου που είναι αρχές κοινές στον άπιστο και στον χριστιανό και αυτή είναι η μεγάλη κατάφαση της θωμιστικής θεολογίας, η κατάφαση στην αρμοδιότητα του ανθρωπίνου λόγου για την γνώση της επίγειας τάξης μέσω της παρατήρησης των πραγμάτων, σε ένα κόσμο που χαρακτηρίζεται από αρμονία και τάξη. Η ομιλία δόθηκε για την ΕΦΕ τον Ιούνιο του 2014.

Από τη σειρά, ΟΙ 100 ΜΕΓΑΛΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ, 02 ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΟΙ, 02 ΑΓΙΟΣ ΘΩΜΑΣ ΑΚΙΝΑΤΗΣ. Σε περίληψη το έργο του Αγίου και Φιλοσόφου Θωμά Ακινάτη, o 22ος Φιλόσοφος της Σειράς.

Το φυσικό δίκαιο στη σκέψη του Ακινάτη

ΕΠΟ 22 – Επίλυση 2ης εργασίας 2019-20, Α μέρος – Ακινάτης, www.onlearn.gr

Αιρετικές θεωρίες δυτικής θεολογίας

Ομιλία και ερωταπαντήσεις του π.Λουδοβίκου πάνω σε απόψεις της δυτικής θεολογίας που εισχώρησαν στην Ελλάδα. Αναφέρεται στην θεωρία της Δύσης για την ενσάρκωση (Ανσέλμος,Θωμάς Ακινάτης) σε αντίθεση της διδασκαλίας του Γρηγορίου του Θεολόγου.

Αφήστε μια απάντηση